Eficienca energjetike ne ndertim

Nese jeni ne proces kerkimi per te blere nje shtepi apo njesi biznesi, nje nder faktoret kryesore qe duhet te merrni ne konsiderate eshte eficienca ne energji e tyre.

Duke qene se kerkesat per ngrohje, ftohje, ndricim dhe pajisje elektronike jane gjithnje ne rritje, ndertimi i godinave energji eficiente eshte nje zgjidhje per shume probleme. Pervec shpenzimeve monetare, kjo ceshtje lidhet edhe me mbrojtjen e resurseve natyrore.

Keto shqetesime kane bere qe kompanite e ndertimit, investitoret dhe individet e thjeshte qe ndertojne shtepine e tyre, te sensibilizohen mbi perdorimin e materialeve dhe pajisjeve energji eficiente.

Keto jane disa nga teknologjite kryesore qe duhet te mbani parasysh gjate procesit te blerjes se shtepise tuaj:

1. Fasada e ventiluar

Fasada e ventiluar eshte nje metode ndertimi permes se ciles krijohet nje ndarje fizike midis murit te brendshem te nderteses dhe fasades se jashtme.

Permes saj mundesohet ruajtja e temperatures se brendshme dhe reduktimi i percjellshmerise se zhurmave nga jashte-brenda dhe anasjelltas. Kjo eshte teknologjia me efektive per tu mbrojtur nga temperaturat e larta ne vere dhe te ftohta ne dimer, si dhe nga ndotja akustike.

2. Dritaret dhe dyert

Perdorimi i dritareve dhe dyerve me alumin termik siguron nivele shume te mira te izolimit termik, akustik dhe pershkimit ndaj ajrit apo ujit. Ne kete menyre ju reduktoni perdorimin e energjise per ngrohje apo ftohje dhe rrjedhimisht edhe faturat tuaja.

3. Ndricimi LED

Nder vite, ndricimi LED ka zevendesuar format e tjera te ndricimit si llambat inkandeshente apo halogjene. Kjo ka ndodhur per arsyen se llambat LED shnderrojne 70% te energjise ne ndricim duke qene keshtu me efikase se llambat e tjera qe harxhojne shume energji per nxehtesi. Po ashtu, ndricimi LED prodhon te njejten sasi ndricimi duke perdorur 1/5 e energjise krahasuar me ndricuesit e tjere.

4. Pajisjet Energy Star

Nese per 3 teknologjite me lart duhet te shqetesohet ndertuesi, ka dicka qe mund te beni edhe ju. Qe faturat e energjise dhe ceshtjet mjedisore te mos perbejne shqetesim, duhet te filloni te mendoni per perdorimin e pajisjeve Energy Star. Energy Star eshte nje certifikim per pajisjet elektroshtepiake qe kerkojne perdorim te ulet energjie pa sakrifikuar performancen e tyre.